Resepi Pulut Kuning Guna Pengukus Biasa

by - September 20, 2021

Zaman sekarang ni, ada macam-macam gajet di dapur yang memudahkan dan menjimatkan masa untuk memasak. Sebut jer ikut bajet memasing, nak apa? TM6 yang tengah viral ni? Periuk Noxxa? Tappurware pun ada steamer yang boleh guna untuk masak pulut kuning.


Tapi, kalau masih nak gunakan gadjet oldskul macam pengukus biasa tu, guna jer. Ikut kemampuan dan cara masing-masing. Yang penting, hasilnya sedap sampai menjilat jari. Memang ia agak renyah dan ambik masa, tapi nak seribu daya kan? Apalagi jika resepi itu adalah daripada peninggalan orang yang kita sayang. Maka, kita cuba kekalkan cara tu. 

Harini, Cikgu Meen nak share resepi pulut kuning guna pengukus biasa. Rasanya memang sedap, pulutnya tak melekit dan rasa lemak-lemak manis-masin tu sempurna. Eh, tapi korang pandai-pandai la ejas rasanya, sebab kuantiti kita masak mungkin tak sama.


Cuma, yang penting, bila masak pulut kuning ni, kita gunakan santan segar. Kepala santan tu haaaa. Kalau nak lagi sedap, guna kelapa yang 'kulit hidup', supaya dia tak pecah minyak. Bila tak pecah minyak, InsyaAllah cantik warna dan kilatan pulut kuning korang tu.


Lagi 1, kalau boleh gunakan beras pulut yang jenis panjang, rasanya Cap 2 Angsa. Jenis-jenis macam tu la. Jangan guna beras pulut susu, rasanya dia tak berapa kena bila buat pulut kuning dan dia agak lembut, so mudah hancur. Bila pulut hancur, dia jadi melekit dan tak berapa sedaplah. Kat Shopee ada jual beras pulut yang sedap. Korang try la search. 


Okey, jom kita masak pulut kuning guna pengukus biasa.


Bahan-bahan:

1. 1 kg beras pulut 

2. 1 cawan santan pekat

3. 2 helai daun pandan

4. Pewarna kuning @ serbuk kunyit

5. 1 keping asam keping

6. Garam

7. Gula


Cara Memasak:

1. Basuh dan tos beras pulut

* 2. Rendam beras pulut dalam bekas dan masukkan sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit.

* 3. Masukkan 1 keping asam keping.

** Gaul sampai sebati dan biarkan beberapa jam.

4. Toskan beras pulut dan masukkan dalam pengukus

5. Kukus sampai masak.

6. Angkat dan gaul sebati dengan kuah santan.


Cara penyediaan Kuah Santan Pulut:


1. Masukkan santan pekat dalam periuk.

2. Simpul 2 helai daun pandan & masukkan dalam kuah santan tadi.

3. Masak dengan api perlahan sampai pekat. Kacau sentiasa, jangan tinggal sebab kita taknak santan berketul dan pecah minyak.

4. Masukkan sedikit garam dan matikan api. Kacau sebentar supaya santan tak berketul atau hangus.


Cara Gaul Kuah Santan & Pulut:

1. Masukkan pulut ke dalam bekas besar supaya senang nak gaul dengan kuah santan.

2. Tuang santan dalam pulut.

3. Masukkan sedikit gula.

4. Gaul sampai sebati dan pulut tidak berketul-ketul 

Kena sabar yang tang menggaul ni, jangan kasar sangat, nanti patah-patah atau hancur pulut, tak cantik dan makan pun tak berapa sedap dah.

5. Siap!


Sempurna kejadiannya. 



Makan dengan rendang ayam atau daging.



Rezeki dikongsikan dengan jiran.

Selamat mencuba!


You May Also Like

0 comments

Powered by Blogger.