Resepi Gulai Ayam Sesuai Dimakan Dengan Pelbagai Nasi dan Roti
Panjang tajuk resepi Cikgu Meen nak share harini. Baca betul-betul, takut konpius pulak hehe. Ya, nama resepinya ialah Resepi Gulai Ayam Sesuai Dimakan Dengan Pelbagai Nasi dan Roti.
Kenapa gulai ayam? Bukan kari ke? Eh, sama ke tak sebenarnya gulai dan kari? Biasanya, perkataan gulai ni digunakan orang belah Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. Dan, resepi ni pun Cikgu Meen dapat dari sahabat Cikgu Meen yang berasal dari Besut, Terengganu. Menurut beliau, resepi ni ialah daripada arwah ibunya. Semoga resepi yang dikongsikan ini memberi manfaat buat kita dan semoga mengalirlah pahala buat arwah dan untuk Cikgu Meen sekali, InsyaAllah.
Sebelum tu, Cikgu Meen dapat tau bahawa antara rahsia sedapnya gulai ayam Pantai Timur ni ialah dengan penggunaan rempah masak yang ditimbang. Sekarang, ada jer jual kat Shopee dan Lazada. Korang cuba search rempah gulai Kelantan, rempah gulai Terengganu, Rempah timbang, etc. Memang ada dijual. Rasa dia ala-ala rempah Cap Orang Terbang dan juga Cap Bunga Rose. Rasa dia berbeza tau dengan rempah Kari Adabi dan Baba's. Yang biasa dengan masakan gulai Kelantan/Terengganu jer tau bezakan.
Dah berkenalan dengan rempah gulai timbang ni, kita boleh mula lihat bahan-bahan dan cara memasaknya. Jom kita!
Bahan-bahan:
Ayam
Rempah timbang (1 atau 2 sudu)
Minyak untuk menumis
Santan
Rempah 4 sekawan
Mayang 2 biji: bawang merah & bawang putih
Blend: Bawang merah, bawang putih, cili kering, halia, lengkuas, kunyit
1 keping asam jawa
Kerisik
Gula melaka
Garam
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak
2. Tumis rempah 4 sekawan (sampai naik bau)
3. Masukkan bawang merah & putih yang dimayang
4. Masukkan bahan di blend.
5. Tumis sampai pecah minyak, kemudian masukkan sedikit air, tumis lagi. Sentiasa kacau dan guna api perlahan.
6. Masukkan rempah gulai, dan masukkan sedikit air. Tumis sampai pecah minyak.
7. Masukkan ayam, gaul sampai sebati dan turun air ayam.
8. Tambah air sedikit demi sedikit.
9. Masukkan santan
10. Masukkan kerisik, gula melaka & asam keping.
11. Biarkan sampai menggelegak, masak dengan api sederhana.
12. Masukkan garam.
13. Rasa sampai puas hati dan siap!
Kita tengok versi bergambar pulak ya.
- Nasi putih
- Nasi minyak
- Nasi dagang
- Pulut kuning
- Roti canai
- Lempeng
- Roti jala
- Roti Gardenia
0 comments