Resepi Ayam Buttermilk Mudah dan Sedap

by - December 17, 2018

Harini, saya nak share dengan korang, resepi ayam buttermilk yang mudah dan sedap. Bahan pun ringkas ajer. Masa penyediaan pun sekejap ajer tau. Dia punya rasa tu, wallaaaa, sedap! Rasa macam makan kat restoren gitu. 


Tapi kalau jenis tak berapa gemar susu dan cheese, mungkin akan rasa sedikit muak. Jadi, nak elak rasa muak dan lebih sedap, kita masak pedas-pedas dan makan masa masih panas. Tapi, kalau ada anak kecik yang tak tahan pedas, pandai-pandailah adjust rasanya, supaya dia pun boleh makan sama. Kita pun tak perlu la masak lauk lain hihi. Nak jimat masa dan tenaga katanya :)


Ini dia resepi ayam buttermilk (atau mat salleh panggil butter chicken), yang mudah dan sedap!



BAHAN-BAHAN:
*Anggaran Kuantiti bahan bergantung kepada saiz hidangan anda*

Ayam
Bahagian dada atau jika suka bahagian tulang, boleh jugak. 
Potong kecik. 


Bahan Perapan untuk menggoreng ayam:

Garam, kunyit, serbuk kari ayam dan daging, gandum
- Gaul sebati


Kalau nak lagi senang, boleh guna Tepung Goreng Ayam Bestari atau Adabi atau apa-apa brand pun boleh, takder masalah. 



Masukkan ayam yang dipotong kecik dan gaul dengan bahan perapan kat atas tadi.

- Goreng sehingga separuh masak. Nak garing sikit pun boleh, lagi sedap.


Ni yang dah siap goreng 



Bahan Kuah dan Caranya:
Marjerin
Susu cair @ pekat
Cheesdale - 2 keping
Bawang merah 
Bawang putih 
Cili padi 
Daun kari


Saya gantikan susu cair dengan susu pekat manis
Marjerin takder, saya gantikan dengan minyak masak (untuk menumis)


Cara:
Hiris bawang merah, bawang putih dan cili padi.
Kalau nak lagi pedas, tambah lagi banyak.

Tumis bahan dihiris tadi + daun kari sampai bau wangi.

Masukkan susu, air dan cheese.
Kalau nak berkuah, lebihkan air, vice versa. Saya lebihkan kuah, sebab nak makan berkuah, dan kalau panaskan pun masih berkuah.


Masukkan ayam. Masak dengan api perlahan selama lebih kurang beberapa minit.



Sedia untuk dihidangkan.

Petua nak kasik masak sedap bila kita gunakan daun kari ialah, masukkan dengan pelepah daun kari tu sekali. Biarkan daun-daunnya masih dipelepahnya. Jangan leraikan. InsyaAllah, bertambah sedap rasanya. 


Selamat mencuba resepi ayam buttermilk yang mudah dan sedap ini. Semoga air tangan kita menjadi pengikat kasih sayang antara kita dan keluarga, dan mendapat keberkatan disisi Allah, InsyaAllah. 

You May Also Like

0 comments

Powered by Blogger.